Angorakonijnen: what’s the deal?

Het is weer lekker guur en koud, dus tijd om de open haard weer in gebruik te nemen en wat lekkere warme truien in te slaan. Je vindt wollen truien al voor zo’n 15 euro – maar, heb je meegekregen dat bepaalde wol lang niet altijd diervriendelijk geschoren wordt? Dierenorganisatie Peta postte vorige week een filmpje waarin de waarheid over angorawol onthuld wordt. Klik hier voor Peta’s pagina over angora en het filmpje (LET OP: BEVAT SCHOKKENDE BEELDEN (trigger warning: geweld tegen dieren)).

De bottomline? Konijnen worden gehouden speciaal voor hun wol, en helemaal kaalgeplukt zodra de wol lang genoeg is. Dit doet niet alleen ontzettend veel pijn, het zorgt er ook voor dat ze ineens uit hun lekkere wollen vachtje gerukt worden. In China, waar dit soort praktijken vooral voorkomen, worden de konijntjes daarna weer poedelnaakt in hun hokje teruggezet.

Dit kan veel diervriendelijker. Maar dat duurt langer en vraagt om geduld en zorgvuldigheid. En dat kost geld. Gisteren in Radar lieten ze een oudere vrouw zien die met liefde omging met haar angorakonijn. Eens in de zo veel tijd werden zijn haren geknipt. Ze lette er echter wel op dat het beestje nog drie centimeter haar had, zodat hij het niet koud zou krijgen. Ze verzorgde het konijn met liefde, en gaf hem aandacht (zelfs als je niet zo veel geeft om dit verhaal en de konijnen, of Radar, is die aflevering echt een must-see. Het is zo aandoenlijk hoe dat mevrouwtje het konijn borstelt en knipt, aw).

In Frankrijk gaan ze ook diervriendelijker met de konijnen om. Daar worden ze weliswaar bijna kaalgeschoren, ze krijgen daar wel speciaal jasje zodat de konijnen geen ‘thermoshock’ ervaren.

Waarom ik dit allemaal vertel? Omdat het super simpel is om je tegen deze industrie te verzetten. Koop simpelweg geen kleding meer waarin angorawol verwerkt is. Vooral grotere, goedkope winkelketens zoals H&M, WE en Primark staan erom bekend dat ze angorawol verkopen die niet diervriendelijk verkregen is. Als vuistregel kun je hanteren dat alles met angora erin dat voor minder dan 50 euro verkocht wordt, niet diervriendelijk is. Want een diervriendelijke behandeling kost niet alleen tijd, het kost ook geld.

Advertenties

6 gedachten over “Angorakonijnen: what’s the deal?

  1. Katie Berichtauteur

   Nee, ik kwam er gister ook pas achter. Ik had er al wel over gehoord, maar niet gerealiseerd dat het zó erg was. Dus daarom deel ik het haha.

  1. Rosalie Berichtauteur

   Don’t. Je wist toen niet dat dit gebeurde, dus je kan er ook niks aan doen. Je kan er beter voor zorgen dat je in het vervolg oplet wat je koopt (:

 1. cuisineceline

  Ik durf niet te kijken. Echt, ik vind dit zo erg! Ik heb een muts van deze wol, gelukkig was het een dure muts, dus hopelijk was het allemaal diervriendelijk :)

  1. Rosalie Berichtauteur

   Ik ben geen expert, maar als ‘ie duurder was, zal het waarschijnlijk ook wel diervriendelijk zijn. Je kan ook even kijken of er een ‘made in’-labeltje is. Dat geeft je iets meer een indicatie.

Reacties zijn gesloten.